Wanneer vergoeding voor een bril of contactlenzen? 

In 2023 verandert het een en ander in de basisverzekering. Heb je een bril nodig en ben je benieuwd of je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding voor de kosten via de zorgverzekering? In de meeste gevallen valt een bril niet onder de vergoedingen van het basispakket, en kun je de kosten beter zelf betalen of een aanvullend pakket kiezen. Wel zijn er een aantal uitzonderingen waardoor je wel in aanmerking kunt komen voor een vergoeding voor de bril via de basisverzekering. Ontdek in dit artikel de belangrijkste veranderingen in het basispakket voor 2023, en hoe het zit met de vergoedingen voor een bril of lenzen.

Veranderingen in de basisverzekering

De overheid bepaalt elk jaar de voorwaarden voor het basispakket van de zorgverzekering. In 2023 is de premie voor zorgkosten flink gestegen, namelijk met gemiddeld tien euro per maand. Om het voor iedere inwoner in Nederland mogelijk te maken om een zorgverzekering te kunnen betalen, is het bedrag voor de zorgtoeslag ook omhoog gegaan. Het bedrag voor het eigen risico blijft hetzelfde als voorgaande jaren, namelijk 385 euro.

Vallen de kosten voor een bril onder het basispakket?

De kosten voor een bril worden meestal niet vergoed vanuit het basispakket, maar er zijn uitzonderingen. De basisverzekering 2023 vergoedt in sommige gevallen de kosten voor een bril, namelijk als je bezit bent van bepaalde medische indicaties. Hier lees je in de volgende alinea meer over. Voldoe je niet aan deze voorwaarden en verwacht je dat je een (nieuwe) bril nodig hebt? Dan kan het voordeliger zijn om deze kosten zelf te betalen, wanneer je relatief weinig kosten maakt voor de bril of lenzen.

Aanvullende verzekering

Weet je zeker dat je veel kosten maakt voor oogzorg-producten het komende jaar? Dan is een aanvullende verzekering de beste optie. Een brillen zorgverzekering vergoedt de kosten voor een bril op sterkte of voor contactlenzen. Voor de bril betaal je wel altijd een eigen bijdrage. De bril kun je kopen bij iedere opticien die een contract heeft met je zorgverzekeraar. Een zonnebril, los montuur of glazen zonder sterkte vallen niet onder de vergoeding.

Wanneer vallen de kosten voor een bril wel onder het basispakket?

Er zijn een aantal situaties waarin je wel recht hebt op een vergoeding voor een bril via het basispakket, namelijk in het geval van medische noodzaak. Heb je bijvoorbeeld een operatie gehad aan een of aan beide ogen vanwege een lensafwijking? Dan valt je vergoeding voor de bril onder het basispakket. Ook als je een medische indicatie hebt voor lenzen maar wanneer je liever een bril draagt, of wanneer je lijdt aan scheelzien, (zuivere accommodatieve esotropie) kom je in aanmerking voor een vergoeding voor de bril via het basispakket.

In alle andere gevallen is het de moeite waard om een aanvullende brillenverzekering te overwegen!