Ouderwetse tips om geld te besparen in het dagelijks leven

Loop je er tegenaan dat het leven steeds duurder wordt? Je bent absoluut niet de enige. Veel mensen moeten letten op de uitgaves. Als je weet hoe je het moet aanpakken, is dat best goed mogelijk. Vroeger hadden huishoudens immers ook veel minder bestedingsruimte. Van welke ‘ouderwetse’ tips om geld te besparen kunnen we nog iets opsteken?

Minder buiten de deur, meer thuis

Diners, borrels en koppen koffie: het is vandaag de dag heel gebruikelijk om regelmatig buiten de deur te eten en drinken. Natuurlijk is dat hartstikke gezellig, maar het kan vaak best een tandje minder. Maak het weer vaker thuis gezellig – en pak daar uit door goed te koken of een borrel te houden. Zo bespaar je al gauw tientallen euro’s. En het zit ‘m net zo goed in de kleine dingen. Maak thuis bijvoorbeeld lekkere koffie! Zo hoef je het niet meer to go te halen. Ook thuis kun je gewoon voor gemak kiezen, als dit bij jou het obstakel vormt. Met koffie capsules is het heel eenvoudig om een kopje koffie te bereiden. Als het eenmaal in je systeem zit om meer thuis te bereiden, hoef je eigenlijk helemaal niet meer zo nodig de horeca te bezoeken. Vroeger was dit ook lang niet zo gebruikelijk, wat wel zo voordelig is voor de portemonnee.

Avondeten zelf maken

Nog iets wat vandaag de dag heel gebruikelijk is, maar vroeger helemaal niet? Avondeten bestellen en laten bezorgen. We geven het toe: af en toe is het best handig. Maar probeer het tot een minimum te beperken. Je geeft namelijk al gauw veel geld uit aan maaltijden bestellen. Kook het liever zelf. Er zijn genoeg recepten te vinden die in mum van tijd op tafel staan, dus daar hoeft het niet aan te liggen. En het smaakt vaak ook nog eens verser en beter!

Tweedehands spullen kopen

Als je altijd al je spullen nieuw koopt, betaal je de hoogste prijs. Veel spullen kun je juist prima tweedehands kopen, zoals vervoersmiddelen, elektronische apparaten of kleding. En er is meer om aan te denken: van interieuritems tot tuinapparatuur. Er is een grote markt voor! Online is het meestal vrij makkelijk te vinden en contact is zo gelegd. Op die manier ga je dus slimmer met je geld om, en maak je ook nog eens een milieubewuste keuze.

Genoegen met minder

De laatste tip die we je mee willen geven: neem genoegen met minder. Toen grote gezinnen nog heel gewoon waren, had echt niet iedereen de duurste kleding, de nieuwste gadgets of andere luxeproducten ter beschikking. Van auto’s tot verre reizen: het lijkt tegenwoordig eigenlijk nooit genoeg te kunnen zijn. Maar heb je al die spullen wel nodig? Kun je je uitgavepatroon niet beter veranderen? Natuurlijk lukt dit niet van de ene op de andere dag, maar het is zeker de moeite waard om ermee te starten. Door met minder toe te kunnen, maak je je mindset ook minder materialistisch. En dat werkt eigenlijk behoorlijk bevrijdend! Je wordt er heus geen minder mens van als je niet met de nieuwste telefoon rondloopt. Dit is een gedachtegoed om vanaf te stappen.