Sportsupplementen: welke en waarom?

Sportsupplementen zijn gemaakt om het lichaam te voorzien van extra voedingsstoffen. Dit kan je als sporter vaak wel gebruiken, omdat je tijdens het sporten veel voedingsstoffen verbruikt en deze wel voldoende aangevuld moeten worden. Dit leidt namelijk tot optimaal herstel. Maar welke sportsupplementen zijn er? En waarom moet je deze gebruiken? Dat leggen wij jou in dit artikel uit!

Pre-workout

Pre-workout bestaat uit een mix van natuurlijke en chemische ingrediënten en neem je in vlak voordat je gaat sporten. Het geeft je een energieboost omdat het voornamelijk bestaat uit cafeïne, taurine en de B-vitamines. Deze ingrediënten kunnen je helpen om je net even die extra energie te geven die je nodig hebt tijdens je training. Ook helpt het om alerter te zijn, je minder vermoeid te voelen en het stimuleert de doorbloeding naar je spieren. Hierdoor kan je dus intensiever en langer trainen, waardoor je betere resultaten boekt. Let wel op met het gebruik van pre-workout. Een flinke hoeveelheid cafeïne is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Begin daarom met een lage dosis om te kijken hoe jouw lichaam er op reageert.

Creatine

Een veel gebruikt sportsupplement is creatine. Creatine voorziet de spieren de eerste zes tot acht seconde van energie. Het zorgt er dus voor dat jouw spieren de energie krijgen wanneer ze dat nodig hebben. Creatine zorgt ervoor dat je meer kracht hebt bij explosieve krachtinspanningen, zoals bijvoorbeeld bij gewichtheffen. Daarbij stimuleert creatine ook de spiergroei, doordat je extra vocht gaat vasthouden in je spieren.

Je lichaam maakt zelf creatine aan, ongeveer zo’n 1 a 2 gram per dag. Daarnaast haal je ook creatine uit je voeding. Bijvoorbeeld uit zalm of biefstuk. Hiermee krijgt je lichaam ongeveer 0,8 tot 1,5 gram creatine binnen. Deze hoeveelheid is al zeer snel verbruikt tijdens het sporten, vandaar dat je het ook via supplementen binnen kan krijgen. Zo zorg je ervoor dat je meer uit dit stofje haalt tijdens je trainingen!

Intra-workout

Tot slot hebben we intra-workout. Dit is een supplement dat een combinatie bevat van verschillende stoffen en is ontworpen om tijdens het trainen te consumeren. Met intra-workout kan je ervoor zorgen dat je niet alleen je trainingsprestaties optimaliseert, maar ook dat je sneller en vollediger herstelt. Hiermee maximaliseer je dus jouw trainingswinsten! Het bevat onder andere adaptogenen, aminozuren en elektrolyten. Hiermee zorg je voor een verbeterde uithoudingsvermogen, een beter herstel en ook nog eens verbeterde prestaties bij zowel kracht- als duursporten. Zeker de moeite waard om eens naar te gaan kijken.

Met deze informatie weet jij weer iets beter welke sportsupplementen je kan gebruiken en waarom!