Een nieuwe bril uitzoeken, waar moet je op letten?

Je staat op het punt om een nieuwe bril te kopen. Het uitzoeken van deze bril is niet zo makkelijk als het lijkt. De bril moet namelijk aan meerdere aspecten voldoen. Natuurlijk wil je dat jouw toekomstige bril een echt mode-item is en aansluiten bij de stijl die je wil uitstralen. Toch is het belangrijk om het juiste montuur en glazen te kiezen die jouw ogen nodig hebben. In dit blog vertellen wij waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe bril.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met kijken naar de diverse monturen die er in de winkel liggen is het goed om te kijken naar wat je nodig hebt. Kan je de verkeersborden tijdens het autorijden nog scherp zien of krijg je hoofdpijn wanneer je te lang naar je laptopscherm hebt gestaard? Wanneer je een afspraak maakt bij de opticien kan je deze zaken allemaal aangeven. Geef ook aan wanneer je een bril wil gaan dragen. Misschien wil je deze wel afwisselen met je lenzen of wil je alleen een bril om het blauwe scherm van je computer beter te kunnen verdragen. Wanneer je een afspraak maakt bij een opticien is het vaak verplicht om een oogmeting te laten doen. Dit is handig, want zo weet je zeker dat je de juiste glazen aanschaft voor jouw ogen.

Kosten

De kosten die je kwijt bent om een bril aan te schaffen kunnen al snel flink oplopen. De prijs wordt bepaald door het montuur dat je kiest en wat voor glazen je nodig hebt. Kies je voor een merkbril, dan ben je al snel 200 euro meer kwijt dan een wat simpeler montuur. Het kan zijn dat in je zorgverzekering 2023 een vergoeding zat om een bril aan te schaffen. Vaak krijg je 100 euro korting per twee jaar wanneer je een nieuwe bril aanschaft. Bij sommige zorgverzekeringen zit deze korting er niet standaard bij. Als je toch gebruik wil maken van deze korting zal je een speciale brillen zorgverzekering moeten afsluiten.

Gezichtsvorm en oogkleur

Wanneer je weet welke glazen je nodig hebt kan je gaan kijken naar welk soort montuur je mooi vindt. Kijk goed welk montuur het beste staat bij jouw gezichtsvorm. Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Heb je een wat hoekig gezicht, dan kan je het beste kiezen voor een vlinderbril of een ovaal montuur. Heb je een wat meer rond gezicht, dan staat een rechthoekig of vierkant model vaak beter. Kijk ook goed naar de kleur van je ogen. Wanneer je een montuur kiest die ongeveer dezelfde kleur heeft als jouw ogen valt de bril niet op. Wil je dat jouw bril juist meer opvalt, dan kan je kiezen voor een kleur bril die wat meer contrast in je gezicht brengt.

Zorg dat het model goed zit

Als laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste is dat je een model kiest dat goed zit en past. Aangezien je deze nieuwe bril waarschijnlijk dagelijks gaat gebruiken is het meer dan een accessoires. Je wil dat de bril goed op je neus en achter je oren blijft zitten. Daarnaast wil je voorkomen dat je hoofdpijn krijgt omdat je bril ergens blijft vastzitten. Test daarom verschillende modellen in de winkel om zo een beter beeld te krijgen van de fitting van de diverse monturen. Een opticien kan je adviseren en kan de bril voor je verstellen zodat deze perfect aansluit.