De juiste koolhydraten, zijn zo slecht nog niet!

De juiste koolhydraten, zijn zo slecht nog niet!

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Het lichaam zet de koolhydraten om in glucose. Veel functies in je lichaam zijn afhankelijk van deze glucose, zoals je hersenen maar ook rode bloedcellen en zenuwen. Veel mensen zeggen dat koolhydraten slecht zijn en vermijden dan ook veel producten die koolhydraten bevatten. Zelf ben ik er niet van om koolhydraten te schrappen uit je voedingspatroon, alleen ligt het eraan welke soort koolhydraat.

Enkelvoudige & Meervoudige koolhydraten

Je hebt 2 soorten koolhydraten de ‘enkelvoudige’ en de ‘meervoudige’. De enkelvoudige zijn de snelle suikers, die vooral in bewerkt voedsel zitten zoals cola, redbull, toetjes en suikerklontjes. Deze hebben ook weinig voedingswaarde en worden ook snel in het bloed opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt en dit is niet heel erg optimaal voor je lichaam. Hier ben ik het dan ook mee eens dat dit niet goed is voor je lichaam. Alleen dan hebben we nog de meervoudige koolhydraten die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld fruit en groente etc. Deze bevatten meer voedingswaarde en dus meer vezels, vitaminen en mineralen etc. Dit zijn bestanddelen waar je lichaam niet zonder kan! Bij de koolhydraatarme diëten verlies je in de eerste weken voornamelijk vocht en nog niet zozeer alleen vet. Als je gezond bent, ben ik er ook niet zo voorstander van om een koolhydraatbeperking op te leggen. Let op de enkelvoudige suikers en eet hier zo min mogelijk van deze bezorgen onnodig veel “lege” calorieën.

Light producten

Ook light producten bevatten veel chemische en kunstmatige zoetstoffen die slecht zijn voor je lichaam en ook niet de voldoening geeft aan je behoefte voor zoetigheid. Zelf vind ik light producten niet te pruimen en ook echt chemisch smaken. Ook is er veel te doen met de kunstmatige stof ‘aspartaam’, deze zitten vrijwel in alle light producten. In sommige landen is deze stof verboden omdat het een kankerverwekkende werking zou hebben. In Nederland is deze stof nog niet verboden omdat het nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs heeft geleverd. Ik zou zeggen eet en drink zoveel mogelijk producten met meervoudige suikers, die wel veel voedingswaarde bevatten en waar je lichaam ook echt wat aan heeft. Eet zoveel mogelijk gevarieerd en niet teveel van hetzelfde, zodat je meer diverse vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Sport

Mocht je een intensieve sport beoefenen dan wordt je behoefte aan koolhydraten, vitaminen en mineralen ook weer hoger, let hier op! In sommige gevallen als je een bepaalde ziekte of een gezondheidsprobleem hebt kan het zijn dat er bepaalde aanpassingen in je voedingspatroon gedaan moeten worden. Raadpleeg hiervoor een diëtist/voedingsdeskundige.

Koolhydraten kunnen dus zeker wel gezond zijn!