Het bedenken van een mooie voornaam voor je kind

Het komt regelmatig voor dat stellen er niet uitkomen bij het bedenken van een passende naam voor hun kind. De vader wil bijvoorbeeld liever een klassieke naam, terwijl de moeder een moderne naam juist prachtig vindt. Natuurlijk is het geen wonder dat ouders vaak worstelen met het zogenaamde namendilemma. Het is een cruciale keuze, want je toekomstige kind zal deze naam een leven lang bij zich dragen!
Hoe kom je nu tot een doorslaggevend besluit waar jullie beide blij mee zijn? We geven je een aantal tips!

Kies er een moment voor uit

Het kan veel rust geven om niet constant bezig te zijn met het opnoemen van jullie favoriete meisjes- of jongens namen, maar om er een rustig moment voor uit te trekken. Maak allebei een top tien en probeer niet alle namen van je partner af te keuren, maar wees tegelijkertijd wel kritisch. Geef de voornamen een kans, en zoek eventueel naar een variant op de naam om de ander tegemoet te komen. Het is wel verstandig om de namen waar je écht geen fan van bent uit te sluiten, zodat jullie uiteindelijk tot een keuze komen waar jullie beide volledig achter kunnen staan.

Laat het even bezinken

Als je niet op één lijn zit, kan het zinvol zijn om het brainstormen toch even een aantal dagen los te laten in plaats van de discussie steeds aan te gaan. De kans is groot dat je juist wanneer je niet dwangmatig op zoek gaat naar een passende naam, op een onverwacht moment een mooie ingeving krijgt. Als je een liedje hoort op de radio, of wanneer jullie samen naar een film kijken bijvoorbeeld. Je hebt na de geboorte nog drie dagen de tijd om een definitieve naam te kiezen, dus maak geen overhaaste beslissing en geef het proces de tijd!

Compromis

Stel, jullie hebben echt een heel andere smaak wat betreft voornamen, en komen er na wekenlang discussiëren nog steeds niet uit. In dit geval is het soms de beste oplossing om te kiezen voor de gulden middenweg, of om wat water bij de wijn te doen. Je kunt bijvoorbeeld je kind een eerste en een tweede naam geven, zodat jullie allebei een naam kunnen kiezen, of met je partner afspreken dat jullie pas een keuze maken uit jullie lijstje favoriete babynamen als het kindje er is. Ook kun je een deal sluiten dat de moeder de meisjesnaam en de vader de jongensnaam mag bedenken. Of andersom!

Vraag iemand anders om advies

Het kan soms nieuwe perspectieven bieden als je een bekende inschakelt voor hulp met de namenkwestie. Misschien heeft een goede vriend of vriendin of een familielid ineens wel een prachtige originele voornaam in gedachten die zelf nog niet in je was opgekomen, en waar jullie allebei fan van zijn!