Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Als je zorg nodig hebt dan wil je natuurlijk wel graag weten wat je vergoed krijgt van de verzekering. Iedereen die in Nederland woont heeft een basisverzekering. Die verzekering dekt bijna alle standaardkosten als je naar de dokter moet of naar het ziekenhuis. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat jij zorg nodig hebt die buiten de basis dekking valt. Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering te nemen. Wil je daar meer over weten? Lees dan verder.

Wat dekt de basisverzekering?

De basisverzekering in Nederland dekt veel, maar niet alles. Je kunt naar de huisarts zonder extra te betalen. Ook de meeste kosten van het ziekenhuis zijn gedekt. Denk aan een operatie of als je een nacht moet blijven. Bovendien krijg je de meeste medicijnen vergoed die je dokter voorschrijft.

Toch zijn er dingen die de basisverzekering niet dekt. Zoals de tandarts voor volwassenen, de meeste fysiotherapie en brillen of contactlenzen. Voor jongeren onder de 18 jaar zit tandartszorg wel in de basisverzekering, maar daarna moet je dit zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten.

Wanneer kies je voor een aanvullende zorgverzekering?

Je kiest voor een aanvullende zorgverzekering als je zorg nodig hebt die niet in de basisverzekering zit. Stel, je hebt vaak rugpijn en de dokter zegt dat je naar de fysiotherapeut moet. De basisverzekering dekt maar een paar behandelingen per jaar. Als je vaker moet, dan betaal je dat zelf, tenzij je extra verzekerd bent.

Of misschien sport je veel en wil je zeker weten dat je snel geholpen wordt als er iets gebeurt. Dan is een aanvullende verzekering voor sportfysiotherapie een goed idee. Ook als je vaak naar de tandarts moet voor controles of een bril nodig hebt, kan een aanvullende verzekering handig zijn.

Eigen risico

Bij de basisverzekering heb je een eigen risico. Dat betekent dat je de eerste zoveel euro aan zorgkosten zelf betaalt. In 2023 is dat 385 euro. Pas als je meer kosten maakt, betaalt de verzekering de rest. Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. De kosten voor zorg die onder de aanvullende verzekering vallen, worden meteen vergoed. Dit kan fijn zijn als je liever niet onverwachts hoge kosten wilt.

Extra’s zoals een beugel

Voor sommige zorg, zoals een beugel, betaal je veel zelf als je geen aanvullende verzekering hebt. Vooral orthodontie voor kinderen en volwassenen kan duur zijn. Een beugel zorgverzekering kan dan helpen om die kosten te dekken. Deze verzekering is een onderdeel van sommige aanvullende pakketten. Het is slim om dit te overwegen als je kinderen hebt die misschien een beugel nodig hebben of als je zelf je gebit wilt laten corrigeren.

Door goed na te denken over welke zorg jij of je familie nodig heeft, kun je een betere keuze maken voor een aanvullende verzekering. Zo voorkom je hoge kosten en ben je beter voorbereid op wat er kan komen.