Vermelding op de website van Growing Green Cities!

Uit heel het land komen mensen hier insecten eten’
Een pannenkoek met slakken en insecten eten in een echt kasteel, het is gewoon mogelijk in Almere. Irma en Arie van der Mee zijn de eigenaren van het bijzondere restaurant Kip & Ei Dubbel-Op, dat is gevestigd in een moderne variant van een waterkasteel op landgoed De Kemphaan. “Uit heel het land komen mensen hier om insecten eten. Ze vinden het heel spannend en een beetje eng om een sprinkhaan op te eten of om bitterballen van meelwormen te bestellen. Maar vrijwel iedereen is enthousiast.”
Ook Arie zelf, van de twee eigenaren het meest in de keuken te vinden, had in het begin nog wat moeite met insecten eten. Irma moet nog lachen als ze terugdenkt aan het eerste moment waarbij ze het over eetbare insecten hadden. “Arie was heel duidelijk. ‘Ik eet nog eerder al het gras in de wereld op, dan dat ik aan insecten begin.’
Gelukkig is hij van mening veranderd. Nu zijn wij het enige restaurant in Nederland die insecten vast op de menukaart heeft staan. Zelf was ik vanaf het begin al enthousiast. Ik was in 2012 Flevolandse zakenvrouw van het jaar geworden en bij de uitreiking stond ook een kraampje met eetbare insecten. Ik sloeg daar meteen op aan. Het is innovatief, duurzaam en vernieuwend. Daarna ben ik met Arie de keuken ingegaan en hebben we hapjes gecreëerd. Wat heel belangrijk bleek is om de insect zichtbaar te maken. Dus niet de meelwormen vermalen, maar laten zien. Dat maakt het voor mensen tastbaarder en daardoor is het bijzonder eten.”
Gestampte insectenEn tegenwoordig zijn insecten niet meer weeg te denken uit het restaurant. “Laatst hadden we zelfs een groep Belgische studenten die speciaal voor de insecten naar Almere waren gereisd. Zij deden onderzoek naar het eten van de toekomst. En ik denk wel dat insecten de toekomst zijn. Niet dat je straks sprinkhanen gaat bakken in plaats van een biefstukje, maar wel in combinatie met salades of pasta. Als je gestampte insecten mengt door je pasta, verandert de smaak van je pasta nauwelijks en is je maaltijd ook zonder vlees erg voedzaam. Echt, er zitten zoveel voedingstoffen in insecten. Als wij een drukke dag hebben en geen tijd hebben om te eten, nemen we een handje krekels. Het is net alsof je chips eet. Maar dan wel chips die gezond zijn en die genoeg energie geven voor de rest van de dag. En verder wordt er nu al meer gebruik gemaakt van insecten dan je denkt. Eet maar eens M&M’s of roze koeken, daar zitten al luizenschilden in verwerkt om de juiste kleur te krijgen.”
Bijzondere plekOorspronkelijk zat het restaurant Dubbel-Op in Lelystad en had het zich gespecialiseerd in pannenkoeken. In 2012 kreeg het de gelegenheid om het huidige restaurant op de Kemphaan te openen. “We zitten nu op een enorm bijzondere plek. Bijzonderder dan we dachten zelfs, want sinds najaar 2018 is ons gebouw door stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen erkend als een officieel kasteel. Ons gebouw is een moderne variant van een kasteel met bepalende kenmerken, zoals een ridderzaal, een slotgracht, een kasteeltuin met oranjerie, een brouwerij, een doolhof en een gang aan de binnenkant van een vestingmuur.”
Middeleeuws etenNu het restaurant in een officieel kasteel zit, kijken Arie en Irma ook meteen naar de menukaart. “We zijn eigenlijk altijd bezig met vernieuwen, we lopen graag voorop. Ik denk dat we ons concept in al die jaren wel zes of zeven keer hebben aangepast. We begonnen dus als een pannenkoekrestaurant, tegenwoordig draait het bij ons om de kip, het ei en om insecten. Dat klinkt toch wat stoerder dan pannenkoekrestaurant en van eieren maken we nog steeds pannenkoeken. We gebruiken uiteraard zoveel mogelijk producten uit Flevoland daarvoor. We verkopen zelfs losse kaas en eieren uit de omgeving. Mijn wens is nu om middeleeuwse gerechten op de kaart te zetten. En dat dan combineren met insecten uiteraard. Wist je dat ze in die tijd al insecten gebruikten om bijvoorbeeld kleur toe te voegen?”
Meer informatie: https://growinggreencities.almere.nl/spelddragers-2018/restaurant-dubbel-op/
Een pannenkoek met slakken en insecten eten in een echt kasteel, het is gewoon mogelijk in Almere. Irma en Arie van der Mee zijn de eigenaren van het bijzondere restaurant Kip & Ei Dubbel-Op, dat is gevestigd in een moderne variant van een waterkasteel op landgoed De Kemphaan. “Uit heel het land komen mensen hier om insecten eten. Ze vinden het heel spannend en een beetje eng om een sprinkhaan op te eten of om bitterballen van meelwormen te bestellen. Maar vrijwel iedereen is enthousiast.”
Ook Arie zelf, van de twee eigenaren het meest in de keuken te vinden, had in het begin nog wat moeite met insecten eten. Irma moet nog lachen als ze terugdenkt aan het eerste moment waarbij ze het over eetbare insecten hadden. “Arie was heel duidelijk. ‘Ik eet nog eerder al het gras in de wereld op, dan dat ik aan insecten begin.’
Gelukkig is hij van mening veranderd. Nu zijn wij het enige restaurant in Nederland die insecten vast op de menukaart heeft staan. Zelf was ik vanaf het begin al enthousiast. Ik was in 2012 Flevolandse zakenvrouw van het jaar geworden en bij de uitreiking stond ook een kraampje met eetbare insecten. Ik sloeg daar meteen op aan. Het is innovatief, duurzaam en vernieuwend. Daarna ben ik met Arie de keuken ingegaan en hebben we hapjes gecreëerd. Wat heel belangrijk bleek is om de insect zichtbaar te maken. Dus niet de meelwormen vermalen, maar laten zien. Dat maakt het voor mensen tastbaarder en daardoor is het bijzonder eten.”
Gestampte insectenEn tegenwoordig zijn insecten niet meer weeg te denken uit het restaurant. “Laatst hadden we zelfs een groep Belgische studenten die speciaal voor de insecten naar Almere waren gereisd. Zij deden onderzoek naar het eten van de toekomst. En ik denk wel dat insecten de toekomst zijn. Niet dat je straks sprinkhanen gaat bakken in plaats van een biefstukje, maar wel in combinatie met salades of pasta. Als je gestampte insecten mengt door je pasta, verandert de smaak van je pasta nauwelijks en is je maaltijd ook zonder vlees erg voedzaam. Echt, er zitten zoveel voedingstoffen in insecten. Als wij een drukke dag hebben en geen tijd hebben om te eten, nemen we een handje krekels. Het is net alsof je chips eet. Maar dan wel chips die gezond zijn en die genoeg energie geven voor de rest van de dag. En verder wordt er nu al meer gebruik gemaakt van insecten dan je denkt. Eet maar eens M&M’s of roze koeken, daar zitten al luizenschilden in verwerkt om de juiste kleur te krijgen.”
Bijzondere plekOorspronkelijk zat het restaurant Dubbel-Op in Lelystad en had het zich gespecialiseerd in pannenkoeken. In 2012 kreeg het de gelegenheid om het huidige restaurant op de Kemphaan te openen. “We zitten nu op een enorm bijzondere plek. Bijzonderder dan we dachten zelfs, want sinds najaar 2018 is ons gebouw door stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen erkend als een officieel kasteel. Ons gebouw is een moderne variant van een kasteel met bepalende kenmerken, zoals een ridderzaal, een slotgracht, een kasteeltuin met oranjerie, een brouwerij, een doolhof en een gang aan de binnenkant van een vestingmuur.”
Middeleeuws etenNu het restaurant in een officieel kasteel zit, kijken Arie en Irma ook meteen naar de menukaart. “We zijn eigenlijk altijd bezig met vernieuwen, we lopen graag voorop. Ik denk dat we ons concept in al die jaren wel zes of zeven keer hebben aangepast. We begonnen dus als een pannenkoekrestaurant, tegenwoordig draait het bij ons om de kip, het ei en om insecten. Dat klinkt toch wat stoerder dan pannenkoekrestaurant en van eieren maken we nog steeds pannenkoeken. We gebruiken uiteraard zoveel mogelijk producten uit Flevoland daarvoor. We verkopen zelfs losse kaas en eieren uit de omgeving. Mijn wens is nu om middeleeuwse gerechten op de kaart te zetten. En dat dan combineren met insecten uiteraard. Wist je dat ze in die tijd al insecten gebruikten om bijvoorbeeld kleur toe te voegen?”
Meer informatie: https://growinggreencities.almere.nl/spelddragers-2018/restaurant-dubbel-op/
Pannenkoeken in Taiwan
|
Info volgt
|
Start van Waterkasteel de kemphaan

Op 4 april is de presentatie gegeven van de gids Waterkasteel de Kemphaan.
Het moderne 'waterkasteel' dat als hoofdgebouw verrees op het stadslandgoed De Kemphaan.
Waarbij een verbinding is te leggen tussen heden en verleden door aandacht te vestigen op kenmerken en overeenkomen met kasteelplaatsen uit de middeleeuwen. Bezoekers zien moderne varianten van bijvoorbeeld een weergang, een ridderzaal, een binnenhof met een schildmuur (mede als windschermen in gebruik), kasteeltuinen met een oranjerie, een doolhof en een kasteelboerderij. In juni 2018 verscheen de waterkasteelgids, die uitgebreid het verhaal van De Kemphaan vertelt en met een knipoog de verbinding legt met het verleden. Het Waterkasteel heeft een Stadsbrouwerij en een Kip & Ei restaurant Dubbel-Op van waaruit het landgoed te verkennen valt. Een leuke manier dat ook op deze moderne wijze de aandacht voor het vergelijk wordt getrokken met de historische en modern kasteelgebieden
Met de Waterkasteelgids kunt u met een knipoog naar het verleden het kasteelgebied en het Waterkasteel bezoeken.
Het Kasteelgebied is 24/7 open, het Waterkasteel is open tijdens de openingstijden van het restaurant en de brouwerij.
Er is voor alle leeftijden van alles te beleven zoals belevingstochten en er zijn diverse arrangementen samengesteld voor groepen, een compleet dagje uit of voor een langer verblijf.
Waterkasteel de Kemphaan| Kemphaanpad 8 | 1358 AC Almere | info@waterkasteeldekemphaan.nl
www.waterkasteeldekemphaan.nl
Het moderne 'waterkasteel' dat als hoofdgebouw verrees op het stadslandgoed De Kemphaan.
Waarbij een verbinding is te leggen tussen heden en verleden door aandacht te vestigen op kenmerken en overeenkomen met kasteelplaatsen uit de middeleeuwen. Bezoekers zien moderne varianten van bijvoorbeeld een weergang, een ridderzaal, een binnenhof met een schildmuur (mede als windschermen in gebruik), kasteeltuinen met een oranjerie, een doolhof en een kasteelboerderij. In juni 2018 verscheen de waterkasteelgids, die uitgebreid het verhaal van De Kemphaan vertelt en met een knipoog de verbinding legt met het verleden. Het Waterkasteel heeft een Stadsbrouwerij en een Kip & Ei restaurant Dubbel-Op van waaruit het landgoed te verkennen valt. Een leuke manier dat ook op deze moderne wijze de aandacht voor het vergelijk wordt getrokken met de historische en modern kasteelgebieden
Met de Waterkasteelgids kunt u met een knipoog naar het verleden het kasteelgebied en het Waterkasteel bezoeken.
Het Kasteelgebied is 24/7 open, het Waterkasteel is open tijdens de openingstijden van het restaurant en de brouwerij.
Er is voor alle leeftijden van alles te beleven zoals belevingstochten en er zijn diverse arrangementen samengesteld voor groepen, een compleet dagje uit of voor een langer verblijf.
Waterkasteel de Kemphaan| Kemphaanpad 8 | 1358 AC Almere | info@waterkasteeldekemphaan.nl
www.waterkasteeldekemphaan.nl

In de Waterkasteelgids ziet u de relatie van de huidige tijd met de symboliek uit de middeleeuwen:
Kip & Ei Dubbel-Op | Waterkasteel de Kemphaan
Stadsbrouwerij de Kemphaan | Waterkasteel de Kemphaan
Dierenpark Almere Jungle | Orangerie
Stadsboerderij | De boer
Kindervakantieland | Koetshuis
Stad & Natuur | Leenheer
Stichting AAP | Theater en vermaak
Groen en Meer | Houtverwerking
Natuur Camping | Ridderkamp
Lodgerie het Groene geheim | Herberg
Staasbosbeheer | Houtvesters
Fun Forest / Sherwood forest, Robin Hood
‘t Hof van Almere | Wijngaard
Kip & Ei Dubbel-Op | Waterkasteel de Kemphaan
Stadsbrouwerij de Kemphaan | Waterkasteel de Kemphaan
Dierenpark Almere Jungle | Orangerie
Stadsboerderij | De boer
Kindervakantieland | Koetshuis
Stad & Natuur | Leenheer
Stichting AAP | Theater en vermaak
Groen en Meer | Houtverwerking
Natuur Camping | Ridderkamp
Lodgerie het Groene geheim | Herberg
Staasbosbeheer | Houtvesters
Fun Forest / Sherwood forest, Robin Hood
‘t Hof van Almere | Wijngaard
Growing Green Speld

Op 30 september heeft Kip & Ei Dubbel-Op de Kemphaan de Growing Green Speld gekregen!
Dubbel-Op heeft namelijk insecten op haar menukaart staan, insecten zijn duurzaam en de toekomst!
Dit past geheel in de toekomst visie van de Floriade 20222/Growing Green Cities. Het is duurzaam, milieu vriendelijker.
Op een leuke en fun manier brengt Dubbel-Op de insecten onder de aandacht op haar menukaart.
Zoals, bitterballen, een maaltijdsalade en Bostapas. Een unieke manier om kennis te maken met insecten in voedsel.
Net zo gezond als vlees.
Insecten leveren eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling. Dat betekent veel onverzadigd vet, zoals linolzuur.
De producten met insecten die nu ontwikkeld worden of nog op de markt komen, vallen echter vaak in de categorie snacks of snoep. Bijvoorbeeld gefrituurde borrelhapjes of meelwormen in chocola.
Meer pure, gezondere bewerkingen, zoals roosteren, leveren waarschijnlijk producten op waar Nederlanders zich (nog) niet zo gemakkelijk aan wagen.
Hoezo Duurzaam?
Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert milieuwinst op. Ten eerste is er voor het kweken van insecten veel minder landbouwgrond nodig. Ten tweede is de CO2-uitstoot flink lager.
Tenslotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld drie keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Er is dan ook minder mest
Dubbel-Op heeft namelijk insecten op haar menukaart staan, insecten zijn duurzaam en de toekomst!
Dit past geheel in de toekomst visie van de Floriade 20222/Growing Green Cities. Het is duurzaam, milieu vriendelijker.
Op een leuke en fun manier brengt Dubbel-Op de insecten onder de aandacht op haar menukaart.
Zoals, bitterballen, een maaltijdsalade en Bostapas. Een unieke manier om kennis te maken met insecten in voedsel.
Net zo gezond als vlees.
Insecten leveren eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling. Dat betekent veel onverzadigd vet, zoals linolzuur.
De producten met insecten die nu ontwikkeld worden of nog op de markt komen, vallen echter vaak in de categorie snacks of snoep. Bijvoorbeeld gefrituurde borrelhapjes of meelwormen in chocola.
Meer pure, gezondere bewerkingen, zoals roosteren, leveren waarschijnlijk producten op waar Nederlanders zich (nog) niet zo gemakkelijk aan wagen.
Hoezo Duurzaam?
Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert milieuwinst op. Ten eerste is er voor het kweken van insecten veel minder landbouwgrond nodig. Ten tweede is de CO2-uitstoot flink lager.
Tenslotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld drie keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Er is dan ook minder mest